Meer over Facebook

2-10-2018: Langzaamaan is meer dan duidelijk dat je er niet wijs aan doet om elders (in andere apps of op websites) in te loggen met je Facebook-account. Je gegevens worden gedeeld! Kies voor een nieuw eigen account en log in met je mailadres en een aan te maken wachtwoord. Om te zien of en met wie je je Facebook-identiteit al deelt: kleine driehoekje rechts boven in blauwe balk - Instellingen - Apps en websites.


Bekijk de instellingen ook eens via https://www.facebook.com/about/basics/.


Vrienden of 'Goede vrienden'? Je kunt onderscheid maken, ook in de privacy-instellingen. Selecteer je Goede vrienden als volgt: Eigen tijdlijnpagina - klik onder je omslagfoto op Vrienden - klik per vriend op het woord Vrienden om in te stellen: * staat voor Goede vrienden, v voor Vrienden.


Wie mag je gegevens als geboortedatum, mailadres en telefoonnummer zien op Facebook? Klik bovenin de blauwe balk op het icoontje met een vraagteken - Privacycontrole - Volgende. Klik nogmaals Volgende om te zien in welke apps je je hebt aangemeld met Facebook - klik Voltooien.


Berichten die je niet wilt missen: Facebook heeft een eigen systeem om te bepalen wat je te zien krijgt en wat niet. Voor een deel hangt het samen met wat anderen liken en waarop gereageerd wordt. Zoveel te meer, zoveel te meer mensen krijgen zo'n bericht te zien. Zelf kun je maximaal 30 personen aangeven waar je de berichten niet van wilt wilt missen: Startpagina - klik op de drie puntjes naast Nieuwsoverzicht (links) - Voorkeuren bewerken - Prioriteren wie u het eerst wilt zien. Tweede ingang voor deze optie(s): Klik op het kleine driehoekje in de blauwe balk bonvenaan - Voorkeuren en nieuwsoverzicht. Er is hier overigens ook een optie om vrienden niet meer in het nieuwsoverzicht te volgen. Klik in deze rubriek slechts de desbetreffende profielfoto's aan. Dat kan later ook weer ongedaan gemaakt worden.


Verjaardagen voorgeschoteld krijgen of juist niet? Driehoekje in blauwe balk - Instellingen - Meldingen - klik op Bewerken achter 'Op Facebook'.


Video's niet automatisch afspelen? Of juist wel? Klik op driehoekje rechts in blauwe balk - Instellingen - Video's.


Ook wie niet met je bevriend is, kan je een berichtje sturen. Je vindt deze berichten door in de blauwe balk bovenin de startpagina op het icoontje 'Chatberichten' te klikken - 'Berichtverzoeken'. Bij 'Gefilterde verzoeken weergeven' kun je eventuele spam vinden. In de Messenger-app: drie streepjes rechtsonder - berichtverzoeken.


Zet uitnodigingen voor alle spelletjes uit door bovenin de blauwe balk (computerscherm) rechts op het driehoekje te klikken - Instellingen - klik links op 'Apps' - klik onderaan bij onderdeel 'Apps, websites en plug-ins' op Bewerken - dan verschijnt het venster 'Game-uitnodigingen en app-meldingen' (bij mij verschijnt echter het venster 'Platform is ingeschakeld') - hier kun je het uitschakelen. Let op: uitschakelen werkt ook door in apps waarin je inlogt met Facebook.

Overigens, even later besloot ik Facebook niet meer op de telefoon nodig te hebben. Als je daar de app verwijdert, ben je verlost van veel update-gedoe. Als je toch nog iets met Facebook wilt op je mobiel en zonder app, kan dat uitstekend via de webbrowser op https://m.facebook.com/.

Wees je bewust van dat de app toegang wil en in Android t/m versie 5 ook toegang heeft (vanaf Android 6 kun je e.e.a. zelf instellen: Instellingen - Apps - kies een app - Machtigingen - puntjes rechtsboven - Alle rechten) tot je agenda, het lezen en versturen van e-mails, je contacten en het aanpassen hiervan, het lezen van sms-berichten en het inzien van je gesprekkenlijst. Wil je dit allemaal niet, omzeil het via de link in de alinea hiervoor.


Mocht je ooit ergens een Facebooksessie (en/of Messenger) open hebben laten staan of denken niet uitgelogd te hebben: Driehoekje in blauwe balk (computerscherm) - Instellingen - Beveiliging - klik op Bewerken bij de optie 'Waar je bent aangemeld' - hier kun je alsnog afsluiten.


Stoppen met Facebook? Er zijn twee opties: Deactiveren en verwijderen.
Deactiveren: klik op het driehoekje rechts in de blauwe balk - Instellingen - tabblad Algemeen - Je account beheren - Je account deactiveren (onderaan).
Verwijderen: Ga naar https://www.facebook.com/help/delete_account en volg de stappen. Log daarna 14 dagen niet meer in. Dan zou het account weg moeten zijn.

Meer: zie hier.

-

Pagina gemaakt 14-9-2016, laatst gewijzigd 2-10-2018.