Specificaties betreffende je computer

Een aantal belangrijke specificaties betreffende je computer vind je via toetscombinatie Windows-toets en Pause-toets. O.a. het apparaatbeheer en de systeembeveiliging zijn zo ook te bereiken.

Andere informatie krijg je als volgt: Start - Instellingen (is gelijk aan Windowstoets+I) - Systeem - Info (onderin linker kolom). Hier vind je ook de versie van je Windows 10. Na de Anniversary-update van augustus 2016 hoort het versienummer 1607 (staat voor juli 2016) te zijn. Versie 1511 is die van voor de Anniversary-update. Na de Creators-update van april 2017 is het versienummer 1703. PS 4-10-2018: Inmiddels is het versienummer 1803 en binnenkort volgt waarschijnlijk 1809. Sommige systemen doen de grote updates niet automatisch. Start - Instellingen - Bijwerken en Beveiliging - Naar updates zoeken. Weet dat een grote update behoorlijk wat tijd kan kosten.
Het versienummer is ook snel op te roepen door in het Windows-zoekvenster winver te typen - winver.
Nog een ingang naar versienummer: typ in Windows-zoekvenster Over uw pc - Informatie over uw pc - tabblad Info.

Kijk voor systeeminfo ook eens hier: druk Windowstoets+R - typ in zoekvak msinfo32 +Enter.

De instellingen van je beeldscherm: Start - Instellingen - Systeem - tabblad Beeldscherm. Full HD is 1080x1920 pixels. In het uitrolmenu zie je welke instelling voor je computer aanbevolen is. Deze instelling is afhankelijk van je grafische kaart en je beeldscherm. De grafische chip (GPU) kan onderdeel van de processor zijn, bijvoorbeeld 'Intel HD Graphics'. Leveranciers van GPU's zijn Nvidea (GeForce, de toevoeging GTX staat voor zeer snel) en AMD (Radeon). Voor beide leveranciers geldt: hoe hoger het getal van de specificatie, des te sneller.

Systeemeisen
Belangrijk voor een snelle computer:
- Processor (CPU): > 3 GHz. Intel kent i3 (mailen en surfen), i5 (middenmoter, fotobewerking) en i7 (topmodel, videobewerking), AMD kent specificaties tussen A4 (budget, A8 als middenmoter) en A12 (de snelste). Formeel moet 1 GHz. volstaan.
- RAM-geheugen: > 4 Gb. (bij 64-bit) en minimaal 2, maar liever 4 Gb. (bij 32-bit). Formeel moet 1 Gb. volstaan voor 32-bit en 2 Gb. voor 64-bit. Momenteel vooral DDR3(L) en DDR4.
- Harde schijf: liefst SSD voor besturingssysteem. Neem liever een niet te kleine. Een SSD van 256 Gb. moet volstaan voor heel veel programma's. Neem een grotere als je je data op dezelfde SSD wilt opslaan. In de goedkoopste laptops vind je eMMC- of flashgeheugen dat veel langzamer is dan SSD. Typ apparaatbeheer in Windows zoekvenster - klik op > voor 'Schijfstations'.
- Een DirectX-compatible videokaart en een resolutie van minimaal 800 bij 600.

Zie ook hier.

-

Pagina gemaakt 27-11-2016, laatst bijgewerkt 12-10-2018.