Malwareverwijdering

Vroegere versie van deze pagina zie hier.

Zorg voor een real-time scanner op je computer. Op zich heb je die al standaard in W10 (Windows Defender). Windows Defender start automatisch zodra er geen ander virusprogramma werkt en trekt zich automatisch terug als er wel een ander programma werkt. Andere programma's, zie hier.

Een procedure bij ongewenste software:
- Verwijder software die je als malware herkent handmatig.
- Draai het DOS-programmaatje (hoeft niet geïntalleerd) RKill. Let op of het processen afsluit.
- Ga nu door zonder de computer te herstarten.
- Scan nu met Malwarebytes.
- Scan zo nodig met je eigen scanner of met Windows Defender: doe een complete scan.
- Last van advertentiesoftware? Scan dan met AdwCleaner.
- Nog niet tevreden? Scan dan nog met Zemana

Zie ook voor diverse gratis programmaatjes voor malwareverwijdering bij Downloads. AdwCleaner.exe verwijdert vooral meegeïnstalleerde toolbars uit browsers. Het wordt niet geïnstalleerd, maar kan, indien gewenst, handmatig gestart worden door op het bestand te dubbelklikken. SuperAntiSpyware moet je wel installeren. De naam spreekt voor zich.
Malwarebytes, Eset Online Scanner en F-Secure online scanner zijn programma's die je kunt gebruiken als extra check. Malwarebytes wordt wel en F-Secure en Eset worden niet geïnstalleerd.

Soms is het nodig om van een cd/dvd of usb-stick op te starten - en dus niet via het besmette Windows op je computer - om een virus te kunnen verwijderen. Via deze link krijg je het .exe-bestand van Trend Micro. Door het bestand te dubbelklikken kun je je cd/dvd of stick aanmaken. Met dit medium start je vervolgens je computer (opnieuw) op. (Voor enigszins gevorderden:) Meteen na het begin van de start druk je de toets die jouw computer in de bios brengt herhaaldelijk in. Soms is er een toets die je direct in de bootvolgorde brengt. Bios kan zijn F2, F10, Del, bootvolgorde kan zijn F12, Esc, F11, maar je apparaat kan ook een andere toets gebruiken! In de bios kun je via pijltjestoetsen en Enters de bootvolgorde aangeven en vastleggen (opslaan!). Daarna start je opnieuw op, nu van je cd/dvd of van je stick. Volg nu de aanwijzingen. Na afloop moet je op dezelfde wijze de bootvolgorde terugzetten naar de C-schijf.

HerdProtect is een verzameling van 68 anti-malwarescanners in één. Er wordt in de cloud gescand. Installeer het gratis programma in een zelf gekozen directory en verwijder het door die directory te verwijderen. Het grote aantal scanners zal gemakkelijk tot valse positieven leiden. Het blijft dus zaak je gezonde verstand te gebruiken.

-

Pagina gemaakt 17-12-2016, laatst bijgewerkt 8-3-2022.