Schone installatie Windows 10

10-12-2020: En dan opeens ontbreekt onder de rechter muisknop op een .iso-bestand de optie 'Schijfkopiebestand branden'. Ik vond deze oplossing: kies 'Openen met' en vervolgens kies voor de Windows Verkenner. Vink aan dit voor alle iso-files te doen. Er wordt een soort virtueel station aangemaakt, terug te vinden in de Verkenner, waarin de te branden content. Je hoeft dit niet te gebruiken, klik rechts op het station en kies 'Uitwerpen'. Zie dat de optie om de schijfkopie te branden in de Verkenner terug is.

29-12-2017: Windows 10 (nieuwste versie) downloaden: https://www.microsoft.com/nl-nl/software-download/windows10.

10-8-2017: Vanaf de Creators Update (versie 1703) is een schone installatie mogelijk met behoud van persoonlijke bestanden. Cookies, wachtwoorden, programma's en privacy-instellingen worden wel gewist, maar instellingen voor schermresolutie en -kleur, lettertypes, muis en toetsenbord worden behouden. Ga naar Start - Instellingen - Bijwerken en beveiligen - Systeemherstel - (bij Meer herstelopties) Opnieuw beginnen met schone installatie van Windows. Verwijder vooraf eventuele beveiligingssoftware van derden. En zorg dat je een externe kopie hebt van je persoonlijke bestanden.


Typ in Windows-zoekvenster 'Opstarten' - Geavanceerde opstartopties - Opnieuw beginnen met een schone installatie van Windows
of Start - Instellingen - Bijwerken en beveiliging - Systeemherstel - Opnieuw beginnen ...

Kies 'Nu opnieuw opstarten' voor geavanceerde opstartopties als opstarten van een extern medium.

MediaCreationTool

Een installatie-dvd met Windows 10 maak je door MediaCreationTool.exe te downloaden en te starten. Je kunt kiezen tussen het maken van een iso-bestand en het maken van een bootable usb-stick (usb-stick niet altijd te gebruiken bij oudere computers). Weet dat je voor het branden van het iso-bestand een 8,5 Gb dvd nodig hebt (dl). Gebruik een usb-stick van minstens 8 Gb. Sta wijzigingen aan je computer toe - ga akkoord met licentiebepalingen - kies installatiemedia voor andere pc maken (NB ook als het voor dezelfde computer is waarop je gaat downloaden!) - is het voor dezelfde pc, laat dan het vinkje bij Gebruik aanbevolen opties voor deze pc staan, de licentiecode wordt dan mee opgeslagen - anders kies taal, versie en 64 of 32 bit - kies voor usb-stick of iso-bestand - indien iso-bestand: bestand Windows.iso wordt gedownload en klaargemaakt - doe alvast een dvd in de brander - kies dvd-brander openen - na branden wordt de nieuwe dvd uitgeworpen - voltooien (is inclusief opruimen)
Wil je de installatiebestanden op een usb-stick: doe na de 64- of 32-bitkeuze een usb-stick (die gewist zal worden) in de usb-aansluiting - kies voor usb-flash - bevestig usb-flash - installatiebestanden worden gedownload, klaargemaakt en naar usb-stick geschreven - melding usb is klaar - klik voltooien (er wordt ook opgeruimd)
- NB: Ik las dat een optie is het bestand MediaCreationTool####.exe (#### staat voor versienummer) naar de usb-stick te kopiëren en daar te starten. Dan zou eveneens de stick voor schone Windowsinstallatie worden aangemaakt.

Als er een halfjaarlijkse update is geweest, wordt de MediaCreationTool daaraan aangepast. Tip: Zorg voor de nieuwste versie.

-

Pagina gemaakt 19-10-2016, laatst bijgewerkt 22-6-2021.