Ayana

Gisteravond ben je geboren. Ik had er al een poosje op gewacht. Ik vind het fijn als een kindje eenmaal geboren is. Alsof er een last van me afvalt. Misschien ben ik wel te bezorgd om de dingen die fout zouden kunnen gaan. Daarom ben ik, nadat ik wist dat je bijna zou komen, maar druk in de weer gegaan met programmeercodes die je oudste broer me gestuurd had en die ik kon gebruiken op mijn site. Dan hoefde ik minder steeds maar aan jou en aan je moeder en ook aan je vader en broers en zussen te denken. En gelukkig ging alles goed. Gisteravond kregen we eerst een sms: 'Ayana is om 20.03 uur geboren! Alles goed!' Het deed me denken aan twee telegrammen uit vroeger tijd die ik deze week nog weer in handen had. Er is een tijd geweest waarin er geen sms was en veel mensen helemaal geen telefoon hadden. Dan stuurde je een telegram als er een kindje geboren was. Dat ging in dit geval van een postkantoor in Zuid-Afrika naar een postkantoor in Nederland. Iemand van de Post schreef het bericht op een formulier en bracht dat dan naar degene voor wie het bedoeld was. Maar dat is niet meer. Al gauw kwamen na de sms ook de eerste foto's van 20 minuten nadat je geboren was binnen en konden we zien hoe flink je al was. En ik was druk met een bericht op de familiesites, voor twee families. Vanmorgen mochten we aan de telefoon meer horen, hoe het gegaan is en dat je vader in het ziekenhuis kon blijven slapen en dat Hanne bij je broers en zussen was.

Vanmiddag zijn we naar je toe gekomen. Je was toen al een tijdje gewoon thuis. En iedereen was er: je mama en papa, je broers en zussen, je opa's en oma's, en iedereen was zo blij! Mijn zus Mieke was de eerste die me liet nadenken over de betekenis van je naam. Ayana komt uit het Afrikaans en betekent dan 'Mooie bloem'. Je naam komt ook uit uit het Hebreeuws en dan betekent hij: 'Hij antwoordt'. Een mooie bloem ben je zeker, dus de kans is groot dat je dat ook zult blijven. Maar er is naast de uiterlijke schoonheid ook nog een innerlijke schoonheid en ik denk dat die eigenlijk het belangrijkste is. Innerlijke schoonheid heeft met karakter te maken, met keuzes, met hoe je jezelf ziet en de anderen en of je jezelf en de anderen gelukkig wilt zien. Want als je zelf gelukkig bent, zul je merken dat mensen om je heen zich ook gelukkiger gaan voelen. Dat zul je wel gaan leren, dat je altijd anderen raakt en dat dat raken aan elkaar altijd invloed heeft. Aan contacten houd je altijd wat over. Je ziet aan de ander hoe jij ook zou willen zijn, of juist hoe je zelf niet wilt zijn en de ander heeft dat ook met jou. Je hebt mensen die energie aan anderen geven, maar er zijn ook mensen die juist jouw energie af proberen te pakken. Je zult ze gauw genoeg allebei gaan tegenkomen. Innerlijke schoonheid is de wijsheid die je in jezelf moet beschermen en gebruiken en als je dat doet, raak je altijd aan de mensen om je heen.

'Hij antwoordt' is de Hebreeuwse betekenis van je naam. 'Hij antwoord' staat er overal op internet, maar ik denk dat iedereen een foute spelling zonder na te denken heeft overgenomen. Mij doet 'Hij antwoordt' denken aan dat wat we niet kunnen zien, maar wel kunnen voelen, het hogere, noem het het goddelijke. 'Hij' kan dan net zo goed 'Zij' zijn, want van het goddelijke weten we bijna niets, behalve dat het alles omvat. Maar soms kunnen we ook daar aan raken en dan kunnen we voor onszelf heel even iets ervan begrijpen. 'Hij antwoordt' doet je weten dat er meer is, dat je nooit alles begrijpen kunt, maar ook dat het toch goed is, ook als het soms moeilijk zal zijn in je leven. Het is een geheim, dat sommigen niet kunnen begrijpen, dat de moeilijkste dingen je de rijkste lessen kunnen leren. Daarmee ben je al begonnen, met lessen leren. Daarmee zul je je leven lang bezig zijn. Zo zul je als bloem kunnen bloeien. Zo zul je antwoord krijgen.

Je opa Gert

PS Van Martijn kreeg ik nog een derde betekenis van je naam door, uit het Sanskriet. Ik denk, de betekenis die je ouders in gedachten hebben gehad: Sanskrit 'ayana' is said to mean 'goal, direction' or more specifically 'a good path' in terms of one's life journey. En natuurlijk wens ik je een goede levensreis over het pad dat bij jouw leven hoort.

Telegram uit 1957 vanuit Zuid-Afrika met bericht naar jouw overgrootmoeder over de geboorte van een kleinzoon

Telegram uit 1957 vanuit Zuid-Afrika met bericht naar jouw overgrootmoeder over de geboorte van een kleinzoon.
Het zit een oud plakboek. Het formulier werd als een soort envelop gevouwen en geadresseerd en werd dan bezorgd.

Pagina geschreven 5 maart 2015.