Melk goed voor elk?

Zie ook hier.

Koemelk is bepaald niet goed voor elk, zo blijkt uit verschillende studies in de voorbije jaren. Hetzelfde geldt voor kaas. Melkconsumptie leidt tot een verhoogd risico op borst-, prostaat- en dikkedarmkanker. Het veroorzaakt een significante versterking van de botontkalking (osteoporose) en daarmee toename van het risico van botbreuken. De caseïne en de fosfor uit koemelk remmen de kalkopname in het menselijke lichaam. De melkeiwitten doen de lichaamsvloeistof verzuren, waardoor het lichaam zelfs calcium uit de botten gaat onttrekken. Veel beweging blijkt een veel betere remedie tegen botontkalking. Ook bevat melk veel verzadigde vetzuren en die verhogen het cholesterolgehalte en kunnen dus tot aderverkalking en infarcten leiden. Ook allergische problemen, diarree, repeterende verkoudheden, bronchitis, astma, huidproblemen, middenoorontstekingen, migraine, gebitsproblemen en ADHD-gedrag lijken een link te hebben met koemelkconsumptie. Jonge delinquenten bleken veel meer melk te drinken dan jongeren met gelijksoortige achtergrond zonder crimineel gedrag. Premenstruele klachten zouden verergerd worden door koemelkconsumptie en een samenhang met het risico op MS, diabetes en het chronisch vermoeidheidssyndroom wordt vermoed. Omdat koeien bloedgroep B-positief hebben(?), wordt wel eens gedacht dat mensen met bloedgroep A het snelst last krijgen van de nadelige gevolgen van koemelkconsumptie.

Tegenstanders van koemelkconsumptie geloven dat economische motieven publiciteit betreffende de nadelen van koemelk remmen. In de reguliere gezondheidszorg wordt tot op heden het gebruik van koemelkproducten ten behoeve van de botaangroei voorgestaan.

trefw.: koemelk, melk, melkconsumptie, kanker, osteoporose, botontkalking, botaangroei, cholesterol

Pagina geschreven 9 juni 2010, laatst aangevuld 14 mei 2012.