Windows Defender

30-12-2017:
Defender kan installaties blokkeren
Soms blijkt Defende vertrouwde installaties te blokkeren: Defender beveiligingscentrum - Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging - schakel Realtime-beveiliging tijdelijk uit

20-12-2017:
Mapbescherming (beheerde maptoegang, controlled folder access)
Vanaf versie 1709 kun je mappen beschermen tegen niet toegestane aanpassingen, denk aan versleuteling door een virus. Dit impliceert ook dat niet toegestane apps geen files naar de desbetreffende mappen mogen schrijven! Je kunt zelf apps aangeven die de mappen wel mogen aanpassen. Voeg apps als volgt toe: Rechtsonder op de taakbalk: open Defender-beveiligingscentrum - Virus- en bedreigingsbeveiliging - Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging - in Controlled Folder Access: Een app toestaan via Controlled Folder Access - Een toegestane app toevoegen - zoek het .exe-bestand van de desbetreffende app in Program Files of de map Program Files (x86) en klik op Openen. (Mappen als de standaardlocaties van Documenten en Afbeeldingen zijn al beveiligd als de Controlled Folder Access is ingeschakeld.)
Volgens mij is deze procedure veel te omslachtig. Het vinden van het juiste .exe-bestand is al een opgave op zich, omdat zelfs niet het volledige pad wordt aangegeven. En zelfs apps als notepad.exe (het Windows-kladblok) worden geblokkeerd. Bovendien moet meestal eerst opnieuw opgestart worden om een toegevoegde toegestane app te kunnen gebruiken. Bovendien: Als je programma's wilt installeren, is het raadzaam eerst de Controlled Folder Access uit te zetten. Doe je dit niet, dan kan je computer door niet doorgevoerde wijzigingen behoorlijk instabiel worden! Zolang er geen betere procedure is, zal deze optie veel computergebruikers in de problemen brengen.

Eerdere aantekeningen:
Windows Defender is inmiddels redelijk verbeterd en kan bij normaal gebruik van de computer volstaan voor virusbescherming. Voor oudere en relatief langzame systemen is het helaas geen optie i.v.m. de enorme systeembelasting van de module Antimalware Service Executable en de voordurende behoefte van de scanner om het systeem met scans te belasten.

Gebruik je een andere virusscanner, dan kun je Defender instellen voor af en toe een controlescan: Win-toets + I - Bijwerken en beveiliging - tabblad Windows Defender - Beperkt periodiek scannen. Maar wellicht moet je eerst Defender inschakelen (bovenaan): Windows Defender inschakelen.

Na de Creators- of Makers-update (v1703) heeft Defender meer functies. Open via Start - scroll ver omlaag naar Windows Defender - Open. (Of secundair: Start - Inst. - Bijwerken en beveiliging - Defender.) Er is een onderdeel Prestaties en status van apparaat, maar wat weergegeven wordt, is beperkt. Zie ook hier. Je kunt hier ook kiezen voor een schone Windows-installatie met behoud van persoonlijke bestanden en (enkele!) Windows-instellingen. Programma's zul je zelf moeten herinstalleren.

Als je klikt op Virus- en bedreigingsbeveiliging - Instellingen Virus- en bedreigingsbeveiliging kun je uitsluitingen toevoegen en verwijderen. Die bestanden of mappen of processen zullen niet langer door Windows Defender worden gecontroleerd. Als een download door het Smart Screen filter van Defender niet wordt toegestaan, zul je doorgaans i.p.v. I.E. bijvoorbeeld Chrome moeten gebruiken om het probleem te omzeilen.

-

Pagina gemaakt 30-12-2016, laatst bijgewerkt 24-1-2018.