Processorbelasting per app en automatisch opstarten

Zie ook hier en hier.

Trage (oudere?) computer? Probeer dit: Start - Instellingen - Systeem - typ in zoekvak linksboven Prestaties - Weergave en prestaties aanpassen - Beste prestaties - Toepassen - OK.
Mogelijk neemt de beeldkwaliteit wat af; het is soms kiezen of delen.

Bekijk de belasting van de processor door tegelijk Ctrl-Shift-Esc in te drukken. Klik in het nieuwe venster zo nodig eerst op Meer details - klik bovenin op tabblad Processen en een regel lager op Processor. Je ziet welke processen hoeveel van de processorcapaciteit nemen. In tabblad Opstarten vind je de apps die standaard mee opstarten. Door een app te selecteren en vervolgens rechts te klikken, kun je die app voor automatisch opstarten uitschakelen. Zelf toegevoegde programma's als TomTom Home, Spotify, Microsoft Office e.a. kunnen doorgaans worden uitgeschakeld als je ze niet elke dag gebruikt.
Zie ook hier.

Naast de Processorkolom zie je die voor Geheugen en die voor Schijf. Het geheel overziend kun je redelijk inschatten of de vertragende factor in de processor en/of het RAM-geheugen en/of de harde schijf zit. Weet dat 1 Gb. RAM eigenlijk te weinig is voor W10. Dat zal ook de schijf extra belasten. Het percentage bovenin elke kolom geeft aan hoeveel van de capaciteit real-time in gebruik is. Indien mogelijk is bijplaatsen van RAM-geheugen en/of vervanging van de harddisk door een SSD aan te bevelen om snelheidswinst te boeken.

Computer traag? Voor oudere en relatief langzame systemen is Windows Defender, de standaard virusbescherming van Windows, helaas geen optie i.v.m. de enorme systeembelasting van de module Antimalware Service Executable en de voordurende behoefte van de scanner om het systeem met scans te belasten. In het geval van een wat gedateerder systeem: kies de gratis versie Panda.

Computer traag? Browser Internet Explorer neemt vooralsnog het minst van de geheugencapaciteit. Weet dat een adblocker ook een forse aanslag op het geheugen doet.
Een optie is ook om zoveel mogelijk apps bij Privacy uit te schakelen, ook goed i.v.m. privacy: Start - Instellingen - Privacy - begin links onderaan bij Achtergrondapps en schakel bijna alle apps uit. Laat de klok ingeschakeld. Ga in de linkerkolom steeds een stapje naar boven en kijk kritisch wat je uit kunt schakelen. Dat is heel veel. Microfoon en Camera kun je ingeschakeld houden als je bijvoorbeeld Skype gebruikt. In het bovenste tabblad Algemeen kan het SmartScreen-filter enige beveiliging geven, de rest kan veelal uitgeschakled worden.

Windows 10 heeft een turbostand, makkelijk om een trage computer wat te versnellen. Klik rechts op Start - Energiebeheer - Extra energie-instellingen - staat deze op Gebalanceerd, verander naar Hoge prestaties - door naast deze keuze te klikken op 'De schema-instellingen wijzigen' kunnen zaken als beeldscherm (uitschakelen) en slaapstand nader ingevuld worden. De moeite van het proberen waard.

Na de Creators-update kun je Windows-updates uitstellen, zie hier.

-

Pagina gemaakt 28-11-2016, laatst bijgewerkt 15-11-2019.