Voorbereiding reis 2022 Zuid-Afrika

31-3-2022: Het onder het volgende kopje beschrevene was ten tijde van mijn reis in 2018 nog actueel. Ik kon op de MTN-website al vooraf een databundel en een belbundel op mijn simkaart kopen (betaling per creditkaart). Mijn reis van 2020 moest door corona geannuleerd worden en nu staat een reis voor 2022 op het programma. Omdat mijn simkaartje dood blijkt, zal ik een nieuwe nodig hebben. Waarschijnlijk bij een Pick & Pay supermarkt en anders bij een MTN-shop weer vlot te verkrijgen. Neem paspoort mee en een bewijs van verblijfsadres in Zuid-Afrika. Ik zocht al even naar de actuele gegevens en vond dat nog altijd MTN het best dekkende netwerk (4G en in stedelijk gebied ook 5G) heeft en het voordeligst is. Het netwerk van Vodacom is vrijwel gelijkwaardig. De databundels zijn nu veel goedkoper.

Snelheden mobiele data en buitenlandse simkaart

Op vakantie in Zuid-Afrika vroeg ik me af wat de symbolen voor internet op mijn telefoon precies inhouden. Ik zag vaak een E, al dan niet met de pijltjes omhoog en omlaag die aangeven dat er een upstream en/of een downstream bezig is. Ook zag ik de H en de H+ en soms een 3G. Ik merkte dat de E langzaam is, veelal te langzaam om bijvoorbeeld de Nederlandse Teletekst te krijgen. H en H+ bleken veel sneller. Ik kom op internet een rijke variatie van steeds weer andere maximale snelheden tegen, reden waarom ik me zal beperken tot een volgorde te geven qua mogelijke maximale snelheden.

Nu ik e.e.a. uitzoek, vind ik de volgende symbolen (voor per regel toenemende snelheden):
- G of 2G of GPRS is de langzaamste, max. 52 Kbit per sec., dat is de snelheid van het vroegere inbelmodem.
- E of EDGE of UMTS is een verbeterde versie van GPRS en aanzienlijk sneller, maar in de praktijk dus zomaar ontoereikend voor redelijk functionerend internet.
- 3G is weer wat sneller.
- H of HSDPA is de volgende qua maximale snelheid. Het is een verbeterde 3G-versie.
- H+ of HSPA+ komt tot een verdubbelde snelheid vergeleken met H.
- 4G of LTE of LTE-A is relatief nieuw en biedt grote snelheid.
- 4G+ is momenteel het snelst.

NB Primair: telefoon zonder simlock.
Ervaring Zuid-Afrika 2016: Ga niet met je Nederlandse simkaart internetten in Zuid-Afrika. Dat zou kapitalen kosten. Koop in een MTN-winkel of in een Pick en Pay of andere supermarkt een Zuid-Afrikaans prepaid MTN-simkaartje voor een paar dubbeltjes of minder. Beltegoed en data koop je apart (zie hieronder). Voor bellen naar een vast nummer in Nederland betaalde ik met mijn Zuid-Afrikaanse sim ca. 15 ct. per minuut en voor 3 Gb. data 20 euro. Je krijgt er gratis ook nog 3 Gb. bij die niet 60 dagen (zoals de eerste 3 Gb.), maar 30 dagen geldig zijn en nog 1,5 Gb. voor gebruik tussen 00.01 en 05.59 uur. Je moet je wel legitimeren en een (tijdelijk) adres in Zuid-Afrika opgeven. Dat is in het kader van misdaadbestrijding. Airtime (beltegoed, vanaf ca. €  1,20) en internetdata (in diverse groottes) koop je in de MTN-winkel of aan de kassa of eventueel bij de klantenservice van een Pick en Pay of andere supermarkt. Onder 'Mobiele netwerken' en vervolgens 'Namen toegangspunten' wordt een nieuwe APN aangemaakt. Dit gebeurt bij MTN automatisch. Ik kreeg een sms dat nieuwe instellingen naar mijn telefoon waren verzonden en ik zo nodig als pincode 1234 moest invoeren. Die pin werd bij mij niet gevraagd. Je apps zullen gewoon werken omdat ze niet nummergebonden, maar accountgebonden zijn. Je telefoonnummer verandert wel (je bent tijdelijk dus niet op je NL telefoonnummer bereikbaar) naar het nummer van je buitenlandse simkaartje, maar bijvoorbeeld je Whatsapp-contacten bereiken je gewoon op je Nederlandse nummer, ook telefonisch via Whatsapp. Weet dat in het noorden de dekking en snelheden minder zijn dan in stedelijk gebied en meer naar het zuiden. In o.a. het Krugerpark moet vaak genoegen genomen worden met EDGE. Dat is daar soms maar net genoeg om te Whatsappen en een mailtje te ontvangen of te versturen. Als je met meerderen bent, kun je één sim kopen en daarmee één telefoon als hotspot instellen. Zo maakten wij soms met zevenen tegelijk gebruik van één verbinding.

Volg de eenvoudige stappen in de gebruiksaanwijzing bij je simpakket onder 'Getting started' om je nummer te krijgen. Beltegoed/internettegoed inzien: *141#, opwaarderen *141*gekochte 16-cijferige code#.

NB Mijn verhaal voor Zuid-Afrika zal voor bijna overal buiten Europa opgaan. Wel zijn in Zuid-Afrika de reguliere telecomtarieven relatief laag. In de Verenigde Staten blokkeren providers hun mobiele data nogal eens voor tethering (mobiele hotspot).

Zie ook frequenties en buitenlandse simkaart.

-

Pagina gemaakt 1-4-2016, laatst gewijzigd 24-5-2016.